Ač je to k nevíře, je tu stále více lidí, kteří jídlo používají k uspokojení svého psychického stavu. Nehledí tedy vůbec na stav fyzický, k jehož uspokojování jídlo primárně slouží. Z tohoto důvodu zároveň do svého těla dostáváme látky, které v něm nemají co dělat, a proto i přibíráme.
Stejně tak se můžeme zmínit i o době, kdy se stravujeme. Takovýmto strávníkům je jedno, jestli pokrmy konzumují neustále, nebo s přestávkami a je jedno, jestli se stravují ráno nebo večer.
Odneste si požitek z jídla
Pokud jdeme jíst, měli bychom se jen a výhradně soustředit právě na tuto činnost, v žádném případě by nás nemělo nic rušit. Stravujte se jen na takových místech, kde budete mít dostatečný klid. Mnozí z nás dělají tu chybu, že se na jídlo dostatečně nesoustředí a tím pádem mají pocit sytosti za mnohem delší dobu než ti, kteří se stravují v naprostém a ničím nerušeném klidu.
Největší chybu děláme tehdy, pokud si k jídlu pustíme televizi, nebo svoje pokrmy konzumujeme před spuštěným počítačem. Naše myšlenky jsou rozptylovány tím, co se děje na obrazovkách těchto přístrojů a všechno ostatní jde mimo naše vědomí, proto jíme a jíme a pocit sytosti mít nebudeme. Z tohoto důvodu budeme často jíst neustále, aniž bychom si to uvědomovali a budeme přibírat.
Z každého jídla bychom si měli odnést co největší požitek, užít si jeho chuť a po jídle bychom měli naše tělo nechat aspoň pár minut v klidu, aby mohlo trávit a nabývat energii z pokrmu.
Dopřejte si čas pro trávení
Ihned po jídle bychom neměli začít vykonávat žádnou namáhavou aktivitu. Měli bychom si sednout, či lehnout a odpočívat. O víkendu to není žádný problém, to si klidně po obědě i schrupnete, jídlo dostatečně strávíte a doplníte tak energii, kterou jste před ním vydali na úkony, které jste museli provádět. Někdy jsou tak namáhavé, že si doplnění energie vyžádá více času.
V pracovním týdnu je pro nás takováto siesta velmi namáhavá, protože v práci nemáme při svačinách tolik volného času, abychom si jen tak mohli sednout a „hodit nohy na stůl“. Pracovní povinnosti nás často ženou i k tomu, že se na jídle odbudeme a nesníme toho tolik, abychom doplnili dostatečné množství energie.
Z práce tak chodíme unavení a máme velký hlad. V konečném důsledku toho zkonzumujeme mnohem více, než bychom snědli o víkendu, kdy máme dostatek času na samotné jídlo, ale i následný odpočinek a trávení.
Doplňujte energii včas
Máte pocit, že vám v průběhu pracovní doby ubývá tolik důležitá energie? Není problém ji doplnit. Připravte si do krabičky ovocný salát, který můžete v průběhu dne postupně uzobávat. Stačí vám nakrájet na kousíčky jablko, hruška, banán, ale třeba i pomeranč.
Tato drobná svačinka je chutná a zároveň v ní je uchováno velké množství vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Vyzdvihnout musíme také obsah zdravých cukrů, které vám dodají tolik potřebnou energii.