Nejzdravější zdroje bílkovin

Bílkoviny jsou populární živinou všech dietářů. Strava s vysokým podílem bílkovin může mít velký pozitivní vliv na náš váhový úbytek. Proč tomu tak je? Důvodů je hned několik. Bílkoviny mají nízký glykemický index, což znamená, že energie, kterou z nich přijímáme, není naším tělem zpracována příliš rychle. Podstatným důvodem je také to, že bílkoviny mají velký sytící účinek. To znamená, že vás dokáží zasytit, aniž byste museli zkonzumovat přehnané množství kalorií. Bílkovin mají navíc tu vlastnost, že nezvyšují chuť na další jídlo. Pokud si dopřejete pokrm bohatý na tuky nebo sacharidy, tak budete mít poměrně rychle znovu chuť na další pokrm. Vědecké studie prokázaly, že toto se neděje, pokud si dopřejete pokrm, který se skládá převážně z bílkovin.

Bílkoviny jsou tedy dobrým pomocníkem každého, kdo se snaží zhubnout. Bílkoviny však mohou být do určité míry problematické ze zdravotního hlediska. Toto platí dvojnásob, pokud konzumujete velké množství živočišných bílkovin. Velké množství masa a živočišných produktů pro nás není příliš zdravé. Kupujete-li navíc běžné maso z velkochovů, které je plné chemikálií a antibiotik, tak si zaděláváte na problém. Problematické mohou být i ryby. Dnes je téměř nemožné zakoupit rybu, která by v sobě neměla nezdravě vysoké hodnoty rtuti a jiných těžkých kovů. Vědecké studie například ukázaly, že lidé, kteří jedí maso tuňáka třikrát týdně, měli vždy v krvi nebezpečně vysoké hodnoty rtuti. Pokud se tedy dlouhodobě ládujete převážně kuřetem, hovězím, tuňákem, sýrem a dalšími živočišnými výrobky, tak vašemu tělu dáváte poměrně zabrat. Při hubnutí bychom tedy měli vždy brát v potaz i naše zdraví.

Rostlinné bílkoviny jsou tou správnou cestou

Nic z výše zmíněného však neznamená, že se musíte bílkovin vzdát. Vůbec ne, existuje totiž celá řada mnohem zdravějších zdrojů bílkovin. Vašemu tělu mnohem více prospějí bílkoviny rostlinné. Rostlinné bílkoviny obsahují mnohem méně methioninu, což je bílkovinová aminokyselina, kterou naše tělo sice potřebuje, ale její nadměrné množství může mít negativní vliv na délku života. Vědecké studie poukazují na spojitost množství methioninu ve stravě a dlouhověkosti. Právě kvůli konzumaci velkého množství živočišných bílkovin obsahuje naše současná strava příliš mnoho methioninu. Toto lze snadno vyřešit právě tak, že omezíte živočišné produkty a bílkoviny budete přijímat z rostlinných zdrojů.

Rostlinné bílkoviny mají celou řadu dalších výhod. Nejpodstatnější výhodou je fakt, že přírodní rostlinné zdroje bílkovin toho obsahují mnohem více než samotné bílkoviny. Vezměme si například luštěniny, které nepochybně patří mezi jednu z nejzdravějších skupin potravin. Luštěniny jsou plné bílkovin, ale zároveň obsahují spoustu dalších živin a látek, které prospějí vašemu zdraví a pomohou vám s hubnutím. Luštěniny obsahují poměrně hodně antioxidantů. Antioxidanty mohou výrazně napomoci se spalováním tuků a hubnutím celkově. Luštěniny obsahují také velké množství vlákniny. Vláknina je nepostradatelný pomocník každého, kdo chce být štíhlý. Luštěniny obsahují také spoustu vitamínů a minerálů, které pomáhají našemu tělu správně fungovat.

Jak je tedy zřejmé, tak vašemu tělu udělá mnohem lépe, když si místo kusu masa nebo sýru dopřejete porci luštěnin. Mezi další zdroje rostlinných bílkovin patří například nejrůznější zelenina, ořechy a semínka. Snažte se tedy zredukovat množství živočišných bílkovin ve vaší stravě a nahraďte je bílkovinami rostlinnými.