O vlastnostech potravin, které pomáhají redukovat tuky, jsme se již zmínili v předchozím článku. Některé z těchto vlastností čtenáře zajisté hodně překvapily. Je na čase, abychom si představili několik zástupců takovýchto potravin.
Některé byste určitě na bojovníky s usazenými tuky rozhodně netipovali, ale je tomu tak. Nebojte se je tedy zařadit do svého jídelníčku. Zpestřete si jej a nevzdávejte se svých oblíbených pochoutek jen proto, že si myslíte, že nejsou pro vaše tělo vhodné.
Zelená krasavice tuků spálí mnohem více
Zelená krasavice, která vás zbaví tuků? Napadá vás spousta potravin, které by popisu odpovídaly, ať už z kategorie zeleniny, nebo z ovoce, ale nejste si jisti, o který druh jde? My vám napovíme. Tato zelenina svým vzezřením připomíná květák. Ano, jedná se o brokolici.
Brokolice vám prokáže službu hned v několika ohledech. Je totiž plná vitamínů a minerálů. Tyto látky jsou důležité pro správnou funkci metabolického systému, který nám pomáhá se spalováním tuků. Pokud bude tento systém fungovat správně a bez jediné chybičky, máme jistotu, že náš metabolismus bude tuky uložené v našem těle mnohem lépe využívat a spálí je.
Tato potravina má však i neodmyslitelný vliv na funkci našeho mozku. Ten, kdo ji konzumuje pravidelně, má mnohem lepší paměť než ten, kdo se této pochoutce velkým obloukem vyhýbá. Nebojte se jí a zkuste ji zařadit do svého jídelníčku.
Důvěřuj vajíčku, výsledek poznáš za chviličku
Ač se vám to může zdát neuvěřitelné, vajíčka jsou velkým pomocníkem při spalování tuků. Proč tomu tak je? Odpověď je vcelku jednoduchá. Tato potravina je totiž plná bílkovin, které jsou ke spalování potřeba. Zároveň jsou vajíčka ale také bohatá na mastné kyseliny, které též pomáhají aktivovat spalování tuků, které se v našem těle usadily. V neposlední řadě nesmíme zapomenout na blahodárný účinek žloutku. Ten v sobě obsahuje vitamín D, který dokáže zamezit ukládání tuků v těle.
Máte-li strach z této potraviny, můžete jej odhodit s čistou hlavou stranou. Ač nám každý vcelku často tvrdí, že bychom vajíčka neměli jíst kvůli jejich vlivu na zvyšování cholesterolu v krvi, není to pravda. Vědci se vajíčky a jejich účinky na zdravotní stav zabývali a zjistili, že tvrzení není pravdivé. Hladina cholesterolu je totiž zvyšována prostřednictvím sacharidů obsažených v potravinách.
Bojovník s tukem? Ryba
Je spousta strávníků, kteří se ve svém jídelníčku vyhýbají velkým obloukem rybám a pokrmům z nich vyrobených. Je to ale velká škoda, protože přicházejí nejen o spoustu zdraví prospěšných látek, které mají na fungování našeho těla pozitivní vliv. Nicméně ochuzují se i o zajímavý gurmánský zážitek. Ryby se dají připravit nejrůznějšími způsoby. Měli bychom je ale zpracovávat tak, aby z nich účinné látky nevyprchaly.
Jaké látky jsou v rybím mase nejúčinnější? Jedná se zejména o zdravé omega 3 mastné kyseliny. Bohaté jsou ale i na další esenciální mastné kyseliny. Zároveň by tuto pochoutku měl konzumovat i ten, kdo se snaží vybudovat pevnou svalnatou postavu. Rybí maso totiž obsahuje í množství bílkovin.
Závěr
Spousta lidí o potravinách, které jsme vám v tomto článku představili, mluví negativně. Jednak tomu tak je proto, že vzniklo množství mýtů, na druhou stranu může jít ale i o špatné zkušenosti strávníků. Nenechte se ovlivnit a ochutnejte, věříme, že si potraviny oblíbíte.