Tento rozmanitý svět barev, vitamínů a minerálů má své zvláštnosti. Přesněji řečeno se rozumné vědecké mozky rozhodly zanést své mikroskopy, baňky a podobné věcičky i sem. A jak budete moct posoudit níže sami, výsledky jsou občas bláznivé a logicky si odporují.
Papriky jsou ovoce
Představte si, že s tímto odvážným tvrzením někdo dokáže přijít. Možná jste překvapeni, že všichni ve vašem okolí celé ty roky lhali. Jenomže vědci definují ovoce jako část rostliny, která se vyvíjí z květu a má semena. Zamysleme se tedy nad tím znovu, a pokud si vybavíte tyto potraviny alespoň trochu do detailu, musíte s těmito znaky souhlasit.
Takže to znamená, že papriky společně s okurkami a dýněmi jsou plody. Pokud se tedy budete příště rozhodovat, jakou další položkou překvapíte návštěvu ve vašem ovocném salátu, řešení je blíž, než si myslíte.
Brambory jsou lepší než banány
A máme na mysli především draslík, který posiluje vaše svaly a kontroluje krevní tlak. Banány mají sice vysoký obsah této látky, ale kupodivu nejsou nejlepším zdrojem.
Tím se stávají brambory, které ho obsahují ještě více. A jestli namítáte, že banán má těch výhod přece jenom víc, nezapomínejte, že brambory také nemají žádný tuk a jsou dobrým zdrojem vitamínů a železa. To z nich možná dělá rovnocenné soupeře.
Fíky dohánějí mléko
Zde se zase bavíme o vápníku. Kromě pravidelné sklenice mléka můžete sáhnout i po fících. Věřte, že jeden šálek sušených fíků má tolik vápníku jako stejné množství mléka. Avšak je tu ještě jedna výhoda, kterou stojí za to zmínit.
Na rozdíl od chlazeného nápoje, který je do sebe možné dostat na několik loků, jsou fíky skvělým zdrojem vlákniny. Jenom je důležité to nepřehánět s množstvím. Jelikož se z ovoce ztrácí voda, cukr zde tvoří hlavní složku. A i když má sušené ovoce větší sladkost, jedno spořádané balení má nemalou číslici kalorií.
Jablka a růže
Myslíte si, že tyto dvě slova nejdou žádným způsobem dohromady? Vlákninu a vitamin C zřejmě u jablka čeká každý, ale zamysleli jste se někdy, proč ten sladký kus ovoce po zakousnutí tak krásně voní?
To vás následující fakt nejspíše překvapí.
Jablka, hrušky, třešně, švestky a některé další plody totiž pocházejí ze stejného rodokmene jako růže. I u lidí se geny nezapřou, že? Ale je to také odpověď na otázku, proč se tyto příchutě tak často používají jako aroma a vůně do čajů, svíček a ostatních výrobků.
Pokud těmto zajímavostem budete věřit, či nikoliv, záleží pouze na vás, ale někdy je také potřeba se uvolnit a brát všechny ty zdravé rady, tipy, triky, zásady a bůhví jaké způsoby s trochou nadhledu. Také je možné tento lehce odpočinkový článek použít jako zajímavé téma k rozhovoru.
Nicméně věříme, že jste se díky těmto perličkám něco přínosného naučili, příjemně odreagovali a i trochu podivili.