Jíst zdravě? Tipy z celého světa

1. Jíst zdravě Tipy z celého světa - Post

Dnes vám přinášíme neobyčejný článek o správném stravování. Nejde jenom o to, že se za hranicemi mění oblíbené speciality, ale především se zaměříme na způsob jedení. Každá země totiž oplývá něčím jiným, a tak se s námi vydejte na cestu kolem světa.

Ve Francii se jí pomalu

Pokud budete dodržovat tuto zásadu, stejně jako většina lidí v zemi galského kohouta, poznáte jiný zážitek z jídla. Navíc je tento způsob dobrý k příjmu menšího množství kalorií. Nezbývá tedy nic jiného, než si udělat čas a vychutnat si kvalitní, chutné a především dlouhé jídlo se svými nejbližšími. Uvidíte, že i tato malá změna dokáže velké divy.

Japonsko a menší porce

Malá jídla = málo kalorií. Je to jeden z dobrých zvyků, který si můžete osvojit z daleké země vycházejícího slunce. I vědci podporují tento fakt, protože jejich studie dokázaly, že lidé, kteří si dávají na talíř větší porce, jsou často obéznější.

Pokud však nevíte, jak na to, zkuste si před hlavní jídlem dát polévku, jež obsahuje velké množství vody. To zaplní váš žaludek a pak již nebudete mít tak velkou chuť na další chod. A odtud vám představíme ještě jeden zajímavý tip. V japonském jídelníčku se nevyskytuje velké množství červeného masa.

Země koření – Indie

Indické jídlo je často konzumované s bylinkami a kořením. Mezi ty nejoblíbenější patří kurkuma, kari, zázvor a kardamom. Ty jsou plné antioxidantů a dalších věcí, které vašemu tělu prospějí. Mohou také propůjčit pokrmům určitou ostrost, což vám může pomoci sníst méně. Jenom pozor, abyste to s tím kořením nepřehnali. Naše střeva na to nejsou příliš zvyklá, a proto by druhý den mohl být strávený pouze na jednom místě.

Středomořská strava Řecka

Bylo prokázáno, že tradiční řecká strava snižuje riziko srdečních onemocnění a rakoviny. Není to jenom o ovoci a zelenině, ale také je zde větší konzumace sýrů než mléka a rovněž převažuje více ryb než masa. Samozřejmě to nesmíte zapomenout pokapat olivovým olejem, který má „dobré tuky“, a spláchnout trochou vína, jež dokoná úžasnou harmonii a atmosféru pradávné historie.

Pijte červené víno jako v Itálii

A když jsme u toho lahodného moku, řekněme si ještě jednou „Na zdraví!“. Je však nutno podotknout, že se zde bavíme o umírněném pití, které doporučují i odborníci. Podle nich se sníží vaše šance na onemocnění srdce. Ale pozor! Týká se to pouze optimální dávky. Opakování je matka moudrosti, a proto uveďme přesněji, že jedna sklenice denně je pro ženy, nanejvýš dvě pro muže.

Možná se vám to zdá příliš málo a také si asi vzpomenete na dlouhé večery, kdy se v partičce lidí ztratilo pár lahví během několika hodin. S takovým scénářem už nic nenaděláte, ale pro příště je dobré mít na paměti, že „čeho je moc, toho je příliš“.

Mícháme v Koreji

Zavítáme do další asijské země, kde se podíváme na trochu netradiční způsob stravování. V restauracích vám zde mohou nabídnout nakládanou zeleninu, polévku, knedlíky, kysané zelí, maso, vejce, ryby a vepřové – a to vše v jednom jídle. Musí být vskutku zajímavé takové množství potravin vidět pohromadě na jednom stole, ale ačkoliv nevěříte, že by to mohlo být pro něco dobré, zkusme se nad tímto způsobem zamyslet ještě jednou.

Je pravdou, že rozmanitost přidá na zájmu a zážitku ze stolování, ale také tak můžete získat více živin najednou. Avšak větší možnost výběru může vést ke snadnějšímu přejídání, a tudíž je rozumné udržovat jednotlivé porce malé.

Jako každá cesta, i ta naše dospěla ke svému konci. Věřím, že se vám naše putování líbilo, a pokud chcete trochu té jiné zahraniční kultury, můžete ji mít i na svém stole. Meze se nekladou a tyto tipy vás mohou přivést na nové nápady a inovace, které se nakonec stanou vaší součástí. „Bon appétit!“