Řeč je o té nebeské pochoutce, kterou obyčejní smrtelníci zbožňují ve všech formách. Gurmánské pochoutky, delikátní dezerty, nebo poslední čokoládový bonbón v krabičce. Nelze odolat její sladké chuti, která se pomalu rozplývá na jazyku. Nemůžete ji vymazat ze svého jídelníčku, protože je tak úžasná. Zřejmě se vám již sliny sbíhají a nejlepším řešením je hned si jednu koupit.
Jenomže váháte nad tím, jestli je to pro vaše zdraví vůbec prospěšné. Dokáže mít náš organismus nějaký požitek kromě polechtání chuťových pohárků? Milovníci čokolády se mohou radovat, protože vědci a jejich výsledky studií potvrdili, že tato komodita má zdraví prospěšné vlastnosti. Avšak pozor, ne všechny druhy se takto tváří. Jediným vítězem v této kategorii je totiž čokoláda hořká.
Proč zrovna ona?
A co se stane s těmi poraženými, které máte tak rádi? Není nutné hned po této bitvě přejít na jinou frontu, ale je dobré vědět o jednom faktu, ve kterém bílá a mléčná čokoláda zaostávají. Zdravotní účinky čokolády pocházejí totiž z flavonoidů, což je typ fytochemické látky vyskytující se v kakaových bobech.
Tmavá čokoláda obsahuje vyšší procento kakaa než ty dva zmíněné typy. A čím více kakaa čokoládový výrobek má, tím větší je jeho efekt na vaše zdraví. Přímá úměrnost zde tedy platí dokonale.
Přínosy
Po takové délce článku už zřejmě toužíte vědět, na co přesně se tato čokoláda specializuje. Odpověď vás možná šokuje. Výzkumy ukázaly, že při správném a rozumném množství může zlepšit zdraví srdce, krevní tlak, snížit hladinu „špatného“ cholesterolu a zvýšit průtok krve do mozku. Také se zlepší hladina cukru v krvi a citlivost na inzulín, což snižuje riziko cukrovky.
Jenom je důležité zopakovat pravidlo, že čeho je moc, toho je příliš, tudíž si dávejte pozor, abyste nepřekročili velké dávky tohoto dobrého sluhy, jinak se z něho stane zlý pán. Když budete jíst pomalu a s rozvahou, jistě to bude lepší, než když se s ostatními budete prát o každou kostku tabulky.
Jak ji poznat?
Když tedy nyní znáte její výhody, nejspíše vás napadlo se po ní podívat v nejbližším obchodě, kam budou vaše kroky směřovat již zítra na pravidelný týdenní nákup. V tom případě nehledejte jenom podle obalu a ceny, ale především se nestyďte podívat na etiketu. Výživová tabulka na obalu vám o výrobku leccos napoví.
Mléčné druhy kupříkladu obsahují 50 % kakaa, zatímco některé levné náhražky, které se „tváří“ jako čokoláda, občas balancují na hraně pouhých 7 % kakaa. Zde je vidět rozdíl, který se ve výsledku vykompenzuje něčím jiným. Podrobnosti si můžete přečíst v obsahu na zadní straně sami, ale pokud chcete skutečně kvalitní tmavou čokoládu, minimální hranice je 70 % kakaa.
Tady již máte jistotu, že vaše tělo dostane něco velmi dobrého.
Toto všechno jsou holá fakta, která můžete a nemusíte brát v potaz. A také vím, že vás trápí ještě jedna, závěrečná otázka. Je čokoláda afrodiziakem? Zde vám odpovím následovně. Toto tajemství můžete odhalit jedině a pouze vy sami.