Jak je to s cukrem při hubnutí

26

Sladkosti jsou úhlavním nepřítelem každého, kdo bojuje se svou váhou. Cukr je pro nás bez nadsázky jako droga. Spousta z nás ale celoživotní souboj s touto drogou většinou prohrává. Sladkosti nám sice přinášejí chuťové uspokojení, ale zároveň jsou jedním z hlavních důvodů celosvětové epidemie obezity. Rychlé cukry jsou prázdné kalorie, které se vstřebávají okamžitě po konzumaci. Naše tělo tak dostane velkou a okamžitou dávku energie, kterou není schopno využít. Nezbývá mu tak nic jiného, než tuto energii uložit v podobě tuku. Pojďme se na fenomén cukru podívat trochu více zblízka a ujasněme si, zda je pro nás všechno sladké opravdu špatné.

Přidaný cukr

Zásadním problém v naší stravě je přidaný cukr. Je to cukr, který dodatečně přidáváme do našich pokrmů. Nemusí se nutně jednat o bílý cukr. Úplně stejným problémem jsou ostatní čisté cukry nebo cukerné sirupy. Tímto způsobem do sebe tak průměrný člověk dostane mnohem více cukru, než je naše tělo schopno zvládnout. A přidaný cukr je opravdu téměř všude. Pokud si kupujete jakékoliv balené potravinové výrobky, tak se tam velmi pravděpodobně nějaký přidaný cukr nachází. Sušenky, müsli, limonády, jogurty, omáčky, crackery a podobně. To vše většinou obsahuje přidaný cukr. Jistě si tedy dokážete představit, kolik přebytečného cukru se ve stravě průměrného člověka nachází.

Kolik přidaného cukru bychom měli konzumovat

Na toto existuje pouze jedna správná odpověď. Pokud se bavíme o přidaném cukru, tak ten by v naší stravě jednoduše neměl co pohledávat. V dnešní době se toto může zdát jako nedosažitelný cíl, ale nemusí tomu tak být. Zahoďte předsudky a uvědomte si, že přidaný cukr ve stravě absolutně nepotřebujete. Přidaný cukr vám pouze škodí, nic jiného nedělá. Proč se ho tedy nezbavit? Vůbec ale nemluvíme o tom, že je třeba se vzdát všeho sladkého. Sladké potraviny si můžete dopřávat i nadále, jen ne ty, které jsou sladké, protože obsahují přidaný cukr.

I sladké může být zdravé

Co sladkého si tedy můžeme dopřát, pokud ze stravy vyřadíme přidaný cukr? Jak jistě tušíte, tak to bude především ovoce. Neexistuje snad nikdo, komu by nechutnaly alespoň nějaké druhy ovoce. Většina z nás považuje například jahody, borůvky, maliny nebo meloun za jedny z největších dobrot. Tyto dobroty jsou přitom sladké a zároveň mimořádně zdravé. Nejdůležitější je pochopit, proč se nemusíme bát přírodního cukru, který je přirozenou součástí různých potravin. Například cukr v ovoci je totiž vždy navázán na vlákninu, která zajistí, že se v našem těle vstřebává v mnohem menší míře než cukr přidaný. Toto je navíc umocněno tím, že ovoce obsahuje další látky jako například antioxidanty, které dále brání vstřebávání cukru do těla. Přestaňte tedy jíst sušenky a raději si dopřejte ovocné smoothie nebo misku lesních plodů.