Jak na zdravé mlsání

Každý z nás si chce dopřát něco dobrého. Každý chce potěšit nejen svoje chuťové buňky, ale i fantazii. Udělejme si tedy radost nevšedními cukrátky, která si vyrobíme z ne příliš běžného materiálu. Jistě se ptáte, o co jde. Ve skutečnosti je to velice jednoduché.

S našimi tipy budete mlsat dobré, ale zároveň i zdravé pokrmy. Potraviny, které budeme potřebovat k přípravě nevšedních pochoutek, máme většinou doma, nebo si je můžeme snadno pořídit v obchodech. Jedná se totiž o ovoce a zeleninu.

Kladete-li si otázky, co lze z těchto potravin vykouzlit, odpověď naleznete bez sebemenších potíží. Buď si můžete připravit chutný salátek, avšak lze vytvořit i spoustu dalších zajímavých variací, které vás mile překvapí. Upřímně, některé varianty pokrmů by vás možná ani nenapadly. Pojďme se na to podívat.

Cukrátka z ovoce

Ovoce je samo o sobě sladké a obsahuje kupu vitamínů. Jedná se tedy o mnohem lepší variantu k mlsání než cukroví z těsta. Jak si můžeme připravit chutná cukrátka z ovoce? Možností, jak to provést je hned několik, v některých případech vám postačí ovoce samotné, v jiných pak budete muset přizvat na pomoc ještě další přísady.

Za dob našich babiček byly známé a velice oblíbené křížaly, které se vyráběly sušením plátků jablek. V dnešní době můžeme usušit téměř cokoliv. Chutný je sušený ananas, banán či avokádo. Úprav ovoce je nepřeberné množství. V poslední době je oblíbené také jeho grilování. Pokud se rozhodneme pro tuto formu tepelné úpravy, můžeme se radovat z toho, že náš finální pokrm bude krásně šťavnatý a nepřijde o svou charakteristickou chuť.

Pokud jsme odhodlaní si dopřát opravdové pohlazení po jazyku, můžeme si polít ovoce rozvařenou čokoládou. Tento způsob přípravy se pyšní velké oblibě, ale nemůžeme se tak stravovat pravidelně, protože se jedná o kalorickou bombu a naše snažení o zdravé zhubnutí a udržení štíhlé figury může být během chvilky zhatěno.

Zeleninové krekry

Při příležitosti Vánoc a posléze Silvestra máme chuť nejen na sladké, ale i na slané dobrůtky. Ovoce se většinou se slanou chutí moc nemusí, a proto je vhodnější pro přípravu slaných pamlsků zvolit zeleninu. Některé její druhy dokonce k dotvoření chuti potřebují dodat sůl či jiné koření. Sůl je však nejčastějším a nejoblíbenějším aditivem.

Pro přípravu zeleninových krekrů můžeme zvolit téměř jakoukoliv zeleninu. Kromě brambor je můžeme vyrobit z okurky, cukety, červené řepy, ale třeba i z mrkve či petržele. Pokud netoužíte jen po jedné chuti, můžete si je namíchat a užít si tak neskutečně chutnou jízdu.

Zeleninu stačí nakrájet na plátky. Jakou tloušťku zvolíte, to je jen na vás. Někdo má rád chipsy křupavé a tenoučké, jiný naopak preferuje, když jsou trošku tlustší a nedrolí se. Vzniklé plátky posolíme, nebo jinak ochutíme.

Je jen na vaší chuti, jakou příchuť svým chipsům dodáte. Pak je necháte v troubě vysušit a upéct. Postup je podobný jako u křížal, akorát tedy v tomto případě příprava trvá kratší dobu. Pak už si můžete připravit nějaký domácí dip, do kterého si budete chipsy namáčet.

Závěrem

S těmito tipy můžete mlsat zdravě a bez obav. Při konzumaci pochoutek nepřiberete a zajistíte si to, že i přes Vánoce si udržíte postavu a váhu, za něž bojujete po celý rok.