Sacharidy jsou v souvislosti s hubnutím možná tím nejdiskutovanějším tématem. Panuje kolem nich řada pověr a mýtů. Samozvaní odborníci často vášnivě propagují nejrůznější extrémní názory. Málokdo má bohužel dostatek znalostí, aby si dokázal udělat svůj názor. Někdo si prostě vybere teorii, která se mu zamlouvá a někdo zůstane zmaten, protože se to všude hemží protichůdnými názory. Pokud si myslíte, že na tuto problematiku existuje jednoduchá odpověď, tak se mýlíte. Přestaňte tedy tuto jednoduchou odpověď hledat a snažte se pochopit všechny aspekty problematiky, protože jedině tak se dostanete k pravdě a jedině tak budete schopni přejít na stravu, která vám pomůže zhubnout a dlouhodobě si zdravou váhu udržet.
Sacharidy jsou velmi široký pojem
Pokud se na stravu díváte pouze jako na kombinaci sacharidů, tuků a bílkovin, tak děláte velkou chybu. Zdravá strava a s ní související hubnutí je problematika, kterou lze zkoumat do téměř nekonečné hloubky. Čím méně povrchně se na ni tedy díváte, tím větší budete mít šanci, že děláte věci správně a že se vám podaří dosáhnout stanovených cílů. Toto bezpochyby platí i u sacharidů. Pokud vám někdo řekne, že po sacharidech se přibírá, co tím má na mysli? Mluví o bílé mouce, cukru, ovoci nebo o celozrnné rýži? V těchto věcech je přece podstatný rozdíl, nemyslíte?
Nejprve si tedy řekněme, že paušalizování je nesmysl. Pokud vám někdo řekne, že máte přestat nebo téměř vyřadit sacharidy ze své stravy, tak od něho utečte hodně daleko. V poslední době je velmi populární sacharidy démonizovat a přecházet na stravu, která se zaměřuje především na bílkoviny. Ano, toto může být efektivní způsob, jak krátkodobě zhubnout. Z dlouhodobého hlediska a z hlediska zdraví to však není příliš ideální. Pokud sacharidy ve vaší stravě budou správně zvolené, tak je jejich vyřazování nebo výrazné omezování jednoduše zbytečné.
Bílá mouka ne, pohanka ano
Sacharidy potřebujeme ke zdraví, glukóza je pro naše tělo primárním zdrojem energie. Problém nastává v případě, kdy většinu sacharidů konzumujeme ve formě bílé mouky a přidaného cukru. Ano, pokud budete konzumovat sacharidy takto, tak zhubnete jen velmi těžko. Smutným faktem je, že většina naší populace konzumuje převážnou část sacharidů právě v této nezdravé formě. S tím přichází celá řada zdravotních problémů a samozřejmě také obezita. To je také primární důvod toho, proč se lidé sacharidů při hubnutí tak bojí.
Pokud chcete zhubnout, tak okamžitě zapomeňte na sacharidy ve formě bílé mouky, přidaného cukru, bílé rýže, čistých škrobů a podobně. Tyto potraviny by se neměly nacházet v žádném jídelníčku. A pokud chcete zhubnout, tak to pro vás platí dvojnásob. Teď tedy nastává otázka, z jakých zdrojů bychom měli sacharidy přijímat. Odpovědí jsou převážně celozrnné cereálie. Znáte snad někoho, kdo by trpěl nadváhou, protože konzumuje pohanku, celozrnnou rýži, jáhly, quinou nebo třeba amaranth? Dost o tom pochybujeme. Tyto zdroje sacharidů jsou totiž napěchované vlákninou, vitamíny, minerály, antioxidanty a stopovými prvky. Buďte si jisti, že takové potraviny do redukčního jídelníčku patří. Nevyřazujte tedy sacharidy, vyřaďte nezdravé sacharidy a jezte ty nejzdravější, hubnutí pak nebude žádný problém.