Konzumace velkého množství ovoce nemusí být při hubnutí ideální

2. Konzumace velkého množství ovoce nemusí být při hubnutí ideální - Post

Máte rádi ovoce a rádi jej mlsáte? Přemýšleli jste někdy o tom, že tímto postupem neděláte zrovna dobře, pokud se snažíte zhubnout? Že ne? Pojďte se s námi podívat na to, jak se to s ovocem vůbec má.

(Ne)zdravé ovoce

Konzumace ovoce je úžasným způsobem, jak nahradit mlsání nezdravých pochutin. Je přeci lepší zaměnit bonbony, chipsy, čokoládu, koláčky a další podobné potravinářské produkty za ovoce, jež není pro naše tělo na trávení tak náročné.

Další výhodou konzumování ovoce, je bezesporu vysoký obsah vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek, jež bychom do svého organismu měli dostat. Častým problémem je právě to, že látky nepřijímáme v takovém množství, v jakém bychom správně měli, což může být příčinou některých zdravotních komplikací.

Jak se ale běžně říká, všeho moc škodí a jinak tomu není ani v případě pojídání ovoce. Pokud budeme jíst zdravé ovoce ve velkém množství, může se nám stát, že si přivodíme četné alergické reakce, nebo si vypěstujeme nesnášenlivost na určité látky obsažené v daném plodu. To však není všechno, ovoce je totiž ve skrytu vcelku zákeřné, ač se tak na první pohled vůbec nejeví. O jeho hrozbách si více povíme v následujícím odstavci.

Zákeřnost ukrytá v ovoci

Jsme u nejožehavější otázky, co je na ovoci tak zákeřného, že bychom jeho konzumaci měli omezit? Odpověď je vcelku jednoduchá, pro její získání je ale dobré položit si další otázku. Proč vůbec ovoce jíme? Co nás při jeho konzumaci naplňuje?

Ano, pochopitelně je to jeho sladká chuť a šťavnatost. V tom je ten největší háček a svým způsobem i chyba, které se nejčastěji při hubnutí dopouštíme. My si sice myslíme, že se stravujeme zdravě, a co se týče složení, tak tomu tak opravdu je, ale zapomínáme na to, že slaďoučké produkty z naší zahrádky nebo z pultu obchodů se pyšní vysokou koncentrací přírodních cukrů, jež mohou pořádně pozlobit naši trpělivost, protože ve velkém množství dokáží snadno podrýt veškeré naše snahy.

Stejně jako sladké nápoje vyvolávají žízeň, při konzumaci příliš sladkých pokrmů pociťujeme neutuchající hlad. Z tohoto důvodu se nevyplácí si do práce nosit místo vydatné svačiny pouze ovocný salát. Ten si můžete vzít jako dezert, ale určitě ne jako hlavní jídlo. Tento ovocný pokrm oceníte zejména v teplém letním období, protože vás krásně osvěží, v žádném případě byste však neměli zapomínat na to, že kromě osvěžení potřebujete také do svého těla dostat spoustu energie a tu vám ovoce samo o sobě nedodá.

Ovoce, které se vyplatí

Milujete ovoce, nechcete se jej vzdát a zároveň řešit výše zmíněné potíže? I toho se dá vcelku snadno dosáhnout. Zajímejte se o to, co které druhy ovoce obsahují, jaká je jejich energetická hodnota, a hlavně nezapomeňte sledovat glykemický index. Čím vyšší jeho hodnota bude, tím větší zápřah učiní jeho zpracování pro naše tělo.

Měli bychom tedy sáhnout při dietách po takovém ovoci, které se pyšní nízkým glykemickým indexem. Pokud je pro nás takové ovoce nedostupné, nebo ho nemáme rádi, můžeme na pomoc přizvat zeleninu, ta v sobě tolik cukru neobsahuje.