Naučte se číst etikety potravin

Každá z potravin by měla být opatřena etiketou, na níž bude napsáno vše důležité, co bychom o daném pokrmu měli znát. Tyto informace pro nás mohou být zpočátku velkou hádankou, pokud neznáme jejich pravý význam, jenž nám může o pokrmu mnohé prozradit. Etikety bychom si vždy měli pročíst již před samotným nákupem potraviny, protože jen tak si nepořídíme to, co nám nebude po výživové stránce vyhovovat.

Procenta, procenta a zase jen procenta

Když se podíváte na etiketu vašeho oblíbeného jídla, jež si rádi kupujete v supermarketu, co na ní vidíte? Nebudeme si lhát, v mnohých případech jsou na přebalu uvedená téměř samá procenta. Ať už u obsahu jednotlivých živin, či u obsažených přísad.

Tato procenta jsou velice důležitá, protože hodně vypovídají o tom, jak pro naše tělo bude náročné potravinu rozštěpit na dílčí části. Odpoví nám i na otázku, jaká část potraviny se přemění při trávení na potřebnou energii a jaká část se stane odpadem.

Procenta tedy nejsou jen matematickým znaménkem, jež nám v praxi napoví jen o částech celku. V oblasti výživy se jedná o velice důležitý ukazatel. Výživoví poradci kladou velký důraz na to, abyste si v popisu výrobku všímali těchto procent zejména u přídavných látek.

Mnozí z nás těmto značkám moc nerozumí, ale když do problematiky vniknete, můžete zjistit, že ve vašem oblíbeném pokrmu je velké procento tučných přísad, které jsou často dochuceny přídavnými látkami s vysokým obsahem cukru. Je sice fajn, že nám pokrm chutná, ale vysoký obsah tuků, cukrů a vysoké číslo u glykemického indexu je alarmující a měli bychom si na tyto faktory dávat pozor. Tyto tři hodnoty stojí mnohdy za naším problémem s nadváhou a tuky usazenými v problematických partiích.

Tabulka není jen pojmem

Většinou máme za to, že tabulky jsou plné dat, kterým rozumí jen analytici a matematici. Opak je však pravdou, když se ve výživové tabulce naučíme řádně pohybovat, zjistíme mezi jejími řádky celou řadu důležitých informací.

Například odhalíte, kolik tuků ze všech obsažených zabírají nasycené mastné kyseliny, jež jsou častou příčinou našeho nezdravého přibývání na váze. Dále si uvědomíme rozdíl mezi sacharidy a cukry. Cukry jsou nezdravé a v našem těle se stejně jako nasycené mastné kyseliny vcelku špatně rozkládají.

Čím vyšší hodnota je u těchto dvou položek uvedena, tím více můžeme předpokládat, že je pokrm nezdravější a budeme ho mnohem déle trávit. Pokud si podobné jídlo dopřejeme večer před spaním, máme tedy vcelku velkou jistotu toho, že se nám látky usadí tam, kde je mít usazené nepotřebujeme.

Pro správnou funkci lidského organismu jsou potřeba bílkoviny, u nich by měla být hodnota vyšší. Tuto položku by měli sledovat nejen ti, kteří pravidelně cvičí a snaží se se svým tělem dělat něco více, ale i tací, kteří se snaží zhubnout. Dalšími důležitými látkami jsou zdraví prospěšné minerály a vitamíny. I v tomto případě by hodnoty měly být vyšší.