Polotovary – největší strašáci hubnutí

Jistě si pamatujete na doby, kdy jste pobývali mimo domov a byli jste odkázáni sami na svoje kuchařské umění. Mnozí z nás se s tím dokonce potýkají ještě i dnes, a to nejen kvůli studiu, ale také z důvodů pracovních cest, cestování za poznáním a dovolených.

Je jasné, že když je trocha volného času, nechceme ji strávit za plotnou, ale chceme se jít porozhlédnout po místě, ve kterém se právě nacházíme. To nás často nutí ke krokům, jež nejsou moc dobré pro náš organismus. Ty se potom mohou podepsat na naší postavě. Přibíráme kilogramy, zakulacuje se nám postava a s tím se také rapidně snižuje naše sebevědomí.

Špatné řešení naší situace

Nejhorší, co můžeme na cestách udělat, je stravování polotovary a již předem zpracovanými potravinami či pochutinami. Je to totiž pro nás ta nejrychlejší možnost, jak se najíst a doplnit našemu tělu energii, kterou tolik potřebuje ke správné funkci. Problémem však je, že málokdy zjišťujeme, zda takovéto potraviny mají v energetickém příjmu takový význam, jaký jim dáváme. Mnohdy tomu tak vůbec není.

Stejně tak je špatné nejíst vůbec. Naše tělo potřebuje ke svému provozu dostatečný a pravidelný přísun vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných látek. Ty nám dodávají dostatek energie, abychom mohli správně fungovat. Na přísunu potravy je mimo jiné závislé i naše přemýšlení a úsudek. Pokud budeme mít hlad, často se bude stávat, že budeme jednat impulzivně, bez rozmyslu a uděláme něco, co by nás časem mohlo mrzet.

Úskalí polotovarů – Proč jim říci NE?

Polotovary a předem zpracované potraviny jsou velkým problémem. V dnešní uspěchané době, ve které nikdo nemá čas na sáhodlouhé vyvařování, se pomalu stávají nedílnou součástí našeho jídelníčku. Jejich největším problémem, který nám často hází v našem snažení o shození přebytečných kilogramů klacky pod nohy, je jejich návykovost. Většina výrobců by byla sama proti sobě, kdyby svoje produkty nedochucovali a nedělali je pro svoje odběratele atraktivnějšími.

Takovéto potraviny jsou často hojně doslazovány. Většinou je k tomuto účelu používán rafinovaný cukr, který není zrovna zdravý a může být společně s nezdravými tuky příčinou nejrůznějších onemocnění, ať už se jedná o diabetes či vysoký obsah nebezpečného cholesterolu v krvi.

Aby nás potraviny a pochutiny pohladily po našich mlsných jazycích je nutné jim dodat specifickou chuť. K tomu neslouží jen cukr, ale i řada dochucovadel či zahušťovadel, která jsou většinou na zadní straně etikety uvedeny coby emulgátory. Jedná se o takzvaná „éčka“. Zároveň nesmíme zapomenout ani na konzervanty, které pomáhají zachovat vlastnosti potraviny co nejdelší dobu.

Všechny tyto složky, které jsou obsaženy v pokrmu, uměle navyšují i energetickou hodnotu. To vše mluví v neprospěch polotovarů a předem zpracovaných potravin. Naše tělo si na jejich konzumaci velice snadno navyká a my potom přibíráme na váze.