Pomocník v hubnutí – bezlepková dieta

Máte problémy s tím, že nemůžete zhubnout? Přemýšlíte neustále nad důvodem? S vaším problémem může souviset spousta dalších zdravotních komplikací, kterým nepřikládáte takovou důležitost, protože už je považujete za naprosto běžné záležitosti, jež mohou provázet vaše trávení. U mnohých z nás se dokonce staly běžnými společníky a divíme se, pokud se problémům vyhneme.

Ve znamení bezlepkové diety

Celiakie je onemocnění, které je pro postiženého velice bolestivé a nepříjemné. Jeho příčinou je zejména zvýšená citlivost na lepek, který je obsažen ve většině obilovin a mnoha dalších potravinách a pochutinách. Lepek však nemusí být příčinou jen celiakie, ale může často způsobovat zácpu či nadýmání, a to jen proto, že působí na střeva a dokáže je dokonce nenávratně poškodit.

Jak jsme již napsali, jedná se o bolestivý problém, který může dokonce vést až k podvyživení jedince. Důvodem je zejména to, že organismus není schopen lepek během trávicího procesu správně zpracovat.
Člověk se tak často potýká s nesnesitelnými bolestmi břicha či kloubů a četnými průjmy. Jelikož do svého těla nedostaneme dostatek vitamínů, minerálů a látek důležitých pro naše zdraví, můžeme se kvůli neléčené celiakii cítit vyčerpaní a bez chuti do života.

Bezlepková dieta pomáhá

Jelikož zdravotní problémy spojené s citlivostí na lepek mohou negativně ovlivnit nejen kvalitu našeho života, ale také vzhled naší postavy, měli bychom se zamyslet nad nasazením bezlepkové diety. Jedná se o jednu z mála diet, které jsou účinné a pomohou nám vyřešit nejen problémy s naší postavou, ale také ty zdravotní. Můžeme se s nimi potýkat, aniž bychom o tom věděli.

Bezlepková dieta nám pomůže zlepšit funkci naší trávicí soustavy, ale také zvýší naše sebevědomí, protože nám pomůže zhubnout. Prostřednictvím této diety snížíme, či úplně omezíme příjem sacharidů.
Nicméně je důležité to se zdravým stravováním nijak nepřehánět, protože i to, co nám v přiměřené míře pomáhá, nám může v extrému ublížit. Opět platí, že bychom si měli přečíst na všech výrobcích složení, protože nálepka „bezlepkové“ nemusí mít tu správnou vypovídající hodnotu.

Potraviny bez lepku jsou samy o sobě bez chuti, a proto je pro výrobce důležité je patřičně dochutit. Z tohoto důvodů je většinou v podobných potravinách a pochutinách spousta cukru a nezdravého tuku.
Dále je nutné, abyste do svého těla dostávali dostatek vlákniny, která je v různých obilovinách a dalších podobných poživatinách. Největším zdrojem této drahocenné látky je pro ty, kdo drží bezlepkovou dietu, zejména ovoce a zelenina.

Závěrem

Když už začnete držet bezlepkovou dietu, hleďte na to, aby vám nechyběly žádné vitamíny, minerály, ani další zdraví prospěšné látky, které jsou obsažené v potravinách, které budete muset ve svém jídelníčku omezit.