Pracujete často s tuky? Napadlo vás někdy popřemýšlet o tom, jaké tuky jsou pro vaše zdraví a postavu špatné a které vám naopak pomohou zdravotní stav a postavu udržet? Pokud jste o tom ještě nikdy takto nepřemýšleli, je to docela škoda. Třeba děláte v případě tuků velkou chybu a ani o tom nemáte ponětí. V následujících řádcích se podíváme na to, jak to s živočišnými a rostlinnými tuky je.
Nezdravé živočišné tuky
Máte problémy s neustálým přibíráním kilogramů i přesto, že se snažíte jíst méně? Zamysleli jste se někdy nad tím, co vůbec jíte? Pokud jste se přestali přejídat a omezili jste mastná jídla, chyba může být i ve složení potravin, které do svého těla dostáváte. Nejčastějším problémem jsou živočišné tuky.
Tučná jídla všeobecně dělají v našem jídelníčku paseku, protože jsou bohatým zdrojem kalorií. Pokud bychom měli srovnat počet kalorií v pokrmech připravovaných s živočišnými tuky s pokrmy připravovanými s rostlinnými tuky, dostaneme alarmující číslo. Živočišný tuk v sobě ukrývá mnohem více kalorií než ten rostlinný. Hodnota může být u některých pokrmů téměř až čtyřicetinásobná.
Pokud jste byli do této chvíle zvyklí si připravovat pokrmy výhradně s živočišným tukem, asi vám bude dělat problém jej omezit. Živočišný tuk nám většinou přichází chutnější, než je tomu u tuku rostlinného.
Jen málokdo to má naopak. Zejména tedy jde o vegetariány a vegany, kteří do pusy nedají nic živočišného. Tito lidé mají velkou výhodu v tom, že se vyhnou téměř všemu, co má v sobě vysoký obsah kalorií. Zkusme i my trošku omezit potraviny živočišného původu a některé z nich nahraďme rostlinnými alternativami.
Zdravé rostlinné tuky
Ano, i v rostlinné stravě jsou tuky. Nicméně jsou takové, že nijak neblaze neovlivňují funkci našeho těla. Ba naopak, oni nám dokonce pomáhají vyřešit některé zdravotní neduhy. Avšak i tito zdravotní pomocníci nám mohou ublížit tehdy, pokud s nimi nebudeme nakládat přiměřeně.
Jak se lidově říká: Čeho je moc, toho je příliš. Platí to i s rostlinnými tuky. Pokud jich budeme do svých pokrmů přidávat neuváženě mnoho, může se stát, že budou mít spíše opačný účinek, než bychom od nich mohli očekávat.
Pochopitelně si musíme umět vybírat. Některé rostlinné tuky a oleje jsou kvalitnější než jiné. Některé našemu zdraví mohou hodně uškodit. Je jen na nás, zda se v obchodě rozhodneme pro levnější slunečnicový olej, který není tak kvalitní, nebo sáhneme po dražším, ale zato kvalitním olivovém oleji. Stejně tak bychom mohli sáhodlouze psát i o nejrozličnějších rostlinných margarinech.
Závěrem
Náš trh je otevřený a můžeme na pultech nejrůznějších obchodů objevit nejrozličnější zboží. Pochopitelně s rozličnou cenou, ale i kvalitou. Výběr je ponechán už jen na našem svobodném uvážení. Co je nám přednější? Mít hodně peněz, ale kupovat nekvalitní výrobky, nebo naopak za potraviny vydat více, ale být zdravější? To už ponecháme na vašem uvážení.