Jistě to také znáte. Večer si sednete před televizi, díváte se na svůj oblíbený televizní pořad a relaxujete. Najednou vás přepadne neskutečná chuť na něco dobrého na zub. Nejraději byste si rozbalili balíček chipsů, křupek, slaných tyčinek.
Nebo byste si smlsli na tabulce čokolády, balíčku sladkých, či kyselých bonbonů, případně na sušenkách? Je velice těžké odolat, obzvlášť v případě, že se chuť po určité době převtělí v hlad. V tomto případě byste se neměli dlouho rozmýšlet a začít konat, ale co?
Smlsněte si zdravě
Jedním z možných řešení je například zdravé mlsání. Pokud už předem víte, že budete večer sledovat v televizi svůj oblíbený pořad, postačí vám, když si připravíte obložený talíř. Dejte si na něj svoje oblíbené potraviny. Nakombinovat tak můžete velké množství zdravých pamlsků.
Pochopitelně však musíte brát v potaz to, že byste si výbornou pochoutku měli dát spíše na malý talířek, abyste se zbytečně nepřejídali. Ač budete mlsat zdravě, neznamená to, že se to na vaší postavě nepodepíše. I zdravé mlsání může po sobě zanechat nežádoucí stopy, s nimiž se právě snažíme vypořádat.
Na talíř si můžete dát své oblíbené ovoce nebo zeleninu. Někdo si dokonce rád připraví i chutný osvěžující salát. Aby si však stále uchoval přívlastek zdravý, měli byste nahradit majonézu lehkým nízkotučným jogurtem. O majonéze se rozhodně nedá tvrdit, že by byla zdravá, protože obsahuje velké množství tuku.
Čokoládu jen s mírou
Čokoláda je velmi oblíbenou pochoutkou. Dokonce se o ní ví, že je zdraví prospěšná a že má afrodiziakální účinky, ale… Tyto účinky se postupně vytrácejí tím, když ji člověk jí po kilogramech. K tomu dříve dojít nemohlo, ale teď s rozmachem potravinářského průmyslu nás tento sladkohořký produkt obklopuje téměř na každém kroku, což rozhodně není dobře.
Dříve vzácná pochutina se přeměnila v naprosto běžnou a často konzumovanou. Některé společnosti využily věhlasu čokolády a zneužily tak její označení pro něco, co se jí na sto honů vzdálilo. Pravá čokoláda s vysokým obsahem kakaa se dá v obchodech pořídit vcelku snadno, problémem však je její vysoká cena.
Z tohoto důvodu většinou člověk raději sáhne po levnějších náhražkách, jež mohou ohrozit naše tělo. Čím? Odpověď je zřejmá, stačí jen prostudovat tabulku obsažených živin na obalu produktu. Zjistíte tak, že jsou do „čokolády“ přidávány tuky a cukry. Tím se zvyšuje uměle glykemický index pochutiny, což je příčinou toho, že máme neustále chuť na další kostičku z tabulky. Vystaráno nemáme ani tehdy, pokud tabulku dojíme. Máme totiž téměř hned chuť na další, kterou musíme náramně obtížně potlačovat.
Jak správně konzumovat čokoládu?
Zapomeňte na to, že sníte celou tabulku najednou. Správná konzumace čokolády vypadá tak, že si ulomíte pouze jednu kostičku a necháváte ji, aby se postupně rozpustila na vašem mlsném jazýčku.
Jedna až dvě kostičky z tabulky, jsou naprosto dostačující dávkou pro jeden den. Pokud si koupíte kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa, věřte tomu, že více než dvě kostičky nesníte. Nemusíte se tedy omezovat a přemlouvat své tělo.