Cukr je věc, kterou miluje a zároveň nenávidí většina lidí, kteří mají problémy s nadváhou. Spousta lidí si myslí, že bez přidaného cukru se v podstatě nedá žít. Představa, že se musíte vzdát nezdravých sladkostí, které jsou plné přidaného cukru, je pro mnoho lidí děsivá.
Jak již to tak bývá, tak tyto obavy jsou často založeny na spoustě předsudků. Odhoďte předsudky za hlavu a uvědomte si, že přidaný cukr do lidské stravy jednoduše nepatří. Pokud ho vyřadíte ze svého jídelníčku, tak to vůbec neznamená, že si již dále nemůžete užívat chuť sladkého. Pouze je třeba vyměnit nezdravé produkty, které obsahují přidaný cukr, za potraviny, které cukr obsahují v přírodní formě.
Termínem cukr lze označit všechny druhy sacharidů. Většina lidí však za cukr považuje ty sladké varianty sacharidů. Klasický cukr, jak ho všichni známe, je kombinace glukózy a fruktózy. V potravinách se ale může vyskytovat také ve formě fruktózových sirupů. Pro lepší srozumitelnost tedy v tomto článku slovo cukr používáme pouze jako označení sladkých sacharidů, jako je kombinace glukózy a fruktózy nebo fruktóza samotná. Právě přidaná fruktóza je pro vaše tělo tou největší hrozbou.
Přidaný cukr vs. cukr přirozeně se vyskytující v potravinách
Celé jádro problému tkví v tom, že naše tělo reaguje diametrálně odlišně na cukr, který v čisté formě přidáme do pokrmu a na cukr, který se přirozeně vyskytuje v potravinách, jako je například ovoce, a který je navázán na vlákninu.
Sníst 30 gramů cukru v podobě celého ovoce a sníst 30 gramů přidaného cukru je totiž obrovský rozdíl. Důvody jsou poměrně komplexní, ale obecně lze tento rozdíl odůvodnit tím, že cukr, který se přirozeně vyskytuje v potravinách, je navázán na vlákninu. To znamená, že velká část takového cukru se ve vašem těle bude vstřebávat mnohem pomaleji.
Toto spojení s vlákninou také zajistí, že se část cukru v těle nevstřebá vůbec, protože jednoduše projde vaším zažívacím traktem. Dalším faktorem je obsah nejrůznějších mikroživin, jako jsou různé antioxidanty, vitamíny, minerály a stopové prvky, které symbioticky pomáhají snižovat negativní reakci vašeho těla na cukr.
Existuje nespočet vědeckých studií, které rozdíl mezi přidaným cukrem a cukrem přirozeně se vyskytujícím v potravinách zkoumaly. Výsledek byl vždy jednoznačný. Cukr v přírodních potravinách, jako je například ovoce, našemu tělu nezpůsobuje žádný problém. Přidaný cukr bez přirozené vazby na vlákninu je však pro naše tělo škodlivý vždy.
Jak si pochutnat na sladkém bez přidaného cukru
Jak jsme již zmínili, tak eliminace přidaného cukru z vašeho jídelníčku vůbec neznamená, že se budete muset vzdát sladké chuti. Vždyť příroda je ten nejlepší kuchař a připravila nám spoustu úžasných surovin, které jsou přirozeně sladké a přitom perfektně zdravé.
Chuť na sladké nejsnáze uspokojíte konzumací nejrůznějšího ovoce. Lze ho konzumovat samotné, ve formě salátů, domácích džemů, smoothies a podobně.
Ovoce lze dokonce použít jako náhražku cukru při vaření. Místo cukru do těsta na palačinky rozmixujte pár banánů nebo například sušené datle. Výsledkem je jídlo, které je dostatečně sladké, aniž by obsahovalo jakýkoliv přidaný cukr v čisté formě.
Jak vidíte, tak bez přidaného cukru lze žít naprosto bez problémů. Stále více lidí si to uvědomuje a vyřazují ho ze svého jídelníčku. Vaše zdraví to náramně ocení a vaše chuťové buňky vám nevynadají, pokud si sladké budete dopřávat v podobě nejrůznějšího ovoce a zdravých ovocných výrobků.