Chceme-li zhubnout, tak je nám nejspíše jasné, že by náš jídelníček měl obsahovat velké množství zeleniny. Zelenina je však v jídelníčku většiny z nás stále výrazně opomíjena a málokomu se daří jí konzumovat dostatek. Čím to může být? Důvodů je mnoho, někomu zelenina příliš nechutná a někdo ji jednoduše není zvyklý konzumovat. Častým problémem je fakt, že lidé neumí zeleninu používat při vaření. Každý umí upéci kus masa, uvařit pokrm ze zeleniny většinou ale vyžaduje trochu více snahy a kreativity. Uvědomte si ale, že existují tisíce druhů jedlých rostlin a plodů. Pokud se nenaučíte alespoň některé z nich využívat k přípravě pokrmů, tak se připravujete o spoustu chuťových zážitků a zdravotních benefitů.
Při hubnutí se bez zeleniny neobejdete
Všechny pozitivní vlastnosti zeleniny ocení především ti z nás, kteří se snaží zhubnout. Zelenina je pro redukční dietu totiž naprosto ideální. Vlastně je to pro hubnutí ta úplně nejvhodnější skupina potravin. Zelenina obsahuje spoustu vlákniny, vitamínů, antioxidantů, minerálů a tisíce dalších mikrolátek, které podporují zdraví a spalování tuků. Dalším důvodem, proč je zelenina pro hubnutí ideální, je fakt, že má nízkou kalorickou hodnotu a zároveň velký objem. Pokud tedy sníte mísu plnou mrkve, tak se můžete klidně nacpat k prasknutí a nemusíte se obávat, že byste zkonzumovali příliš mnoho kalorií.
Málokdo se dokáže spokojit s konzumací syrové zeleniny, proto je nesmírně důležité se naučit vařit zeleninové pokrmy. Chutně uvařená zelenina bude bezpochyby chutnat každému. Vzhledem k nepřebernému množství druhů si navíc každý z nás může najít své favority. Je třeba si ale uvědomit, že bez vaření a alespoň základních znalostí to nepůjde. Zdravé zeleninové hotové pokrmy totiž v supermarketech opravdu neseženete. Budete tedy muset zaměstnat vaše hrnce.
Co vařit, abychom maximalizovali objem zeleniny v našem jídelníčku
Nedostatku receptů se v tomto případě rozhodně není třeba bát. Na internetu můžeme během pár sekund najít tisíce zdravých zeleninových pokrmů, takže žádné výmluvy o nedostatku inspirace zde neprojdou. Vyberte si tedy takové recepty, které vám připadají lákavé a vyzkoušejte je. Pokud jste ve vaření zeleninových pokrmů nováčci, tak počítejte s tím, že to zabere nějaký čas, než najdete dostatek pokrmů, které si zamilujete. Časem na to ale rozhodně dojde a najednou budete v situaci, kdy máte v zásobě několik zdravých zeleninových receptů, které umíte uvařit i po slepu, které vám chutnají a jsou velmi zdravé a minimálně kalorické.
Pro začátek můžeme doporučit zeleninové polévky. Je to mimořádně jednoduché. Stačí do hrnce nakrájet nejrůznější zeleninu dle vašich chutí, přidat spoustu bylinek, sůl a pepř. Vše zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte přibližně 20 minut. Nakonec vezměte tyčový mixér a vše rozmixujte dohladka. Takto můžete připravit krémové polévky nejrůznějších chutí. Vše je navíc hotovo během půl hodiny a vaření navíc může probíhat bez vaší přítomnosti. Stačí jen vložit do hrnce a rozmixovat. To zvládne každý, tak hurá do toho.